.profile-img { margin:0 auto 0; -webkit-border-radius: 50em; -moz-border-radius: 50em; border-radius: 50em; }

December 30, 2015

GREAT FACTS FOR MUSLIMS..

Assalam! Selamat Malam semua.!! 
Aha.. sambil-sambil nonton TV tu.. Ummu ade satu ...
ILMU baru nak kongsi..
Ummu pun baru tahu.. I found it from Facebook..
Semoga mendapat pahala..
HAHAAH

Enjoiii

30 ORANG YANG PERTAMA DALAM ISLAM
====================================
1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS.

2. Orang yang pertama minum air zamzam :
Nabi Ismail AS.

3. Orang yang pertama berkhatan :
Nabi Ibrahim AS

4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada
hari qiamat :
Nabi Ibrahim AS.

5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah
pada hari qiamat :
Nabi Adam AS.

6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa & Marwah :
Sayyidatina Hajar

December 26, 2015

42 FADHILAT DAN KELEBIHAN BERSELAWAT KE ATAS NABI MUHAMAD S.A.W


Apakah 42 kelebihan-kelebihan yang dimaksudkan itu apabila kita berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW? Mari kita fahami:

  1. Kita melaksanakan perintah Allah SWT ke atas hamba-hambaNya.
  2. Kita turut sama berselawat sepertimana Allah SWT dan para malaikat berselawat ke atas Rasulullah SAW.
  3. Kita mendapat ganjaran 10 kali selawat daripada Allah SWT ke atas diri kita di atas setiap selawat yang kita diucapkan (selawat daripada Allah SWT bererti rahmat diiringi dengan selawat para malaikat).
  4. Kita dikurniakan oleh Allah SWT 10 darjat atas setiap satu-satu selawat.
  5. Kita dituliskan oleh malaikat 10 kebaikan atas setiap selawat.
  6. Allah SWT menghapuskan 10 kejahatan atas setiap selawat.
  7. Segala doa akan diperkenankan oleh Allah SWT.
  8. Kita mendapat syafaat daripada Rasulullah SAW.
  9. Kita mendapat keampunan Allah SWT dan akan ditutup segala keaiban.
  10. Allah SWT akan menutupi segala dukacita.
  11. Kita dikurniakan maqam hampir kepada Rasulullah SAW.
  12. Kita mendapat darjat al-sidq.
  13. Segala hajat kita akan ditunaikan.
  14. Kita selamat sejahtera pada hari kiamat.
  15. Allah SWT dan para malaikat akan berselawat ke atas kita yang berselawat.
  16. Kita mendapat khabar gembira daripada Allah SWT dengan balasan syurga.
  17. Kita akan berkeadaan selamat sejahtera daripada huru-hara hari kiamat.
  18. Rasulullah SAW akan menjawab secara langsung ke atas setiap selawat yang kita bacakan itu.
  19. Kita mudah mengingat semula perkara-perkara yang lupa.
  20. Kita mendapat kedudukan yang baik pada hari kiamat serta tidak akan kecewa pada hari itu.
  21. Kita tidak akan merasai kefakiran.
  22. Kita terpelihara daripada dihinggapi sifat bakhil.
  23. Kita mendapat kesejahteraaan daripada doa Rasulullah SAW.
  24. Selawat akan menjemput setiap pengucapnya ke jalan syurga.
  25. Akan menjauhkan kita daripada terlibat dalam majlis-majlis yang tidak disebut padanya nama Allah dan rasulNya atau daripada majlis-majlis lagha.
  26. Berselawat menyempurnakan kalam pujian Allah SWT apabila disebut “Alhamdulillahirabbil’alamin” di dalam doa, maka akan disambut selepas itu dengan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW.
  27. Selamat melintasi titisan sirat al-mustaqim pada hari kiamat.
  28. Terpelihara daripada sifat kasar dan gelojoh.
  29. Kita disambut oleh Allah s.w.t. pada hari kiamat dengan kata-kata pujian yang lunak.
  30. Kita mendapat keberkatan Allah SWT.
  31. Kita mendapat kesempurnaan iman.
  32. Kita timbul rasa kasih dan cinta kepada Rasulullah SAW.
  33. Kita mendapat hidayah daripada Allah SWT dan dikurniakan hati yang sentiasa hidup mengingatiNya.
  34. Setiap selawat yang dibacakan akan dibentangkan di hadapan Rasulullah SAW secara langsung.
  35. Teguh pendirian dengan kebenaran.
  36. Berselawat bererti kita menunaikan sebahagian daripada hak-hak Rasulullah SAW ke atas diri kita. Di samping itu ia dianggap mensyukuri nikmat Allah SWT yang mengurniakan dan mengutuskan Rasulullah SAW kepada kita.
  37. Berselawat juga bererti zikrullah, bersyukur serta mengiktiraf segala nikmat yang dikurnikan oleh Allah SWT.
  38. Kita mendapat balasan rahmat yang luas daripada Allah SWT.
  39. Berselawat bererti melengkapkan pengertian berdoa dan memohon kepada Allah SWT ke atas Rasulullah SAW dan kepada diri kita sendiri.
  40. Di antara kelebihan yang paling hebat kepada setiap individu ialah akan terjelma gambaran Rasulullah SAW dalam jiwanya.
  41. Dikurniakan oleh Allah s.w.t. maqam seorang Syeikh dan Murabbi.

November 13, 2015

Aspuri's Annual Birthday Party 2015

Selamat Malam and Assalamualaikum semua!!

Sibok ke??
-Ha'ah.. memang sibuk pon... PASCA PT3 lagi, tolong cikgu n lain'lah!!

Now I want to share with you about our Annual Birthday Party...
Okay, this party was held at Primula Beach Hotel.. Oh, It was so near from my school.. Hahah..
For you information, this party was held at 3 p.m... Memang Hi-Tea lah kan?? Well..




Before we makan-makan, our PK HEM gave her speech about the party... She thanked to all of us because of ... **I didn't remember what**... Our Caunselor also gave her speech...


PK HEM


Our Cauncelor

After that, EAT TIME!!!!!
Apo lagi, semua orang pi beratu' nak amik makanan la.... Panjang noooooo.. 15 minit belum tentu dapat makan.. Ngeh..ngeh..ngeh...
Mak Cik - Mak Cik yang masakkan kat warga Aspuri


 Sambil tunggu makan... So boring... Anyway...

Me and my friends

The Party's view
 Sampai masa , Eating time!!


Dessert


 After eating...



Chegu saya
 On the way back to the school..


Anyway, I felt very happy and very full on that day..
Enjoy, and Bye!~


September 23, 2015

PT3

Assalamualaikum...
Salam upcoming Eidul Adha evelibadyyyy.. ^o^


Tengok tajuk atas semua!.
OK??
Dah!??..

YEay! PT3 dah nak tiba! Muahahha....

Korang semua nampak Ummu tengah buat apa sekarang ni? Kalau yang jenis caring, you all musst upset on me because I didn't revision not at all...

I don't know why I'm not caring about this so much.. Although these results are important for me to not kick from the school...
Hm....
I don't know what should I do for this coming exam..
Help me please... Jeballyo...

Sometimes I thinked why I'm doing this... And I need to study for PT3,, but....
The "SHETON", I means syaitan.. always whisperring at me to not study and I'm becoming lazy and lazy and lazy and lazy and (you continue by yourself)...

TRIAL.... I just got 2As' 2Bs' 2C's and 1D's... I felt so bad about my result...
And I don't know what I must do.... to become more success and hardworking...


That's all..
Thank You. -_-


July 03, 2015

Kun


Assalamualaikum awak,, awak,, and awak,,...

I'm so sorry that I not able to update this blog for a long time because I don't have any single idea about my new entry...
♫♫ Mianhae..mianhae hajima 🎹

 Sebelum saya memulakan hujah-hujah yang di bawah… Korang dengar ‘irama’ ni dulu.





“There is but one cause of failure and that is
a man’s lack of faith in his true self.”

~ William James

Orang always cakap kat kite, " just be yourself, lah! "... kan??kan??
Eh,,!! Cakap memanglah senang .. tapi,, nak buat tu susah gile.! Ye dak??
Meh Ummu share sikit pasal ‘How To Be Yourself”

-Senyum.

Ummu rase ramai yang akan pura-pura senyum when you don’t know how to do,right??. Because you think that’s the simple way to calm down yourselfand make yourself gooood~.. HAHAHA….  Smile can turn yourself into a positive person because ia akan membuatkan awak rasa tenang, aman, harmoni, dan sebagainya. Ada ke yang rase nak bunuh semua orang kat sekeliling kita bila kita senyum?? Tadak kan??
When you smile, ia dapat melepaskan hormon endorphin yang akan membuatkan anda merasa lebih baik, meningkatkan sirkulasi darah di wajah awak, membuat awak merasa nyaman dengan diri sendiri dan tentunya dapat meningkatkan rasa percaya diri anda. It can make you more believe to yourself when you smile..

------------- entry tak habis ------------

    “Knowing yourself, and then,
    Choosing to be yourself.”

January 23, 2015

School Marathon

Assalamualaikum semua!! Lame bebeno kan Ummu tak update blog ni kan??

By the way, semalam sekolah Ummu adekan Kejohanan Marathon peringkat sekolah tau! Sekolah hangpa semua dah buat belom?? Hahaha...
hmm....



Pagi, semua warga SMAASZA berhimpun di dataran ilmu untuk sesi taklimat dan senaman ringan supaya tak la nanti terseliuh lah...sakit-sakit lah..!! Sememangnya warm-up sangat penting untuk kalian semua sebelum bersukan atau apa2 ajaa....

Tempoh marathon adalah dari pkul 8-30 to 11-00 pagi,, cukuplah tu kan (sepatutnye dipendekkan masa supaya menjadi 1 jam) kerana mendorong plajar untuk berjalan... HAHAHA>..<   Ummu tak walking iye!!! Memangla.. tahun lepas Ummu masuk Sultan Mahmud Bridge International Run tu diorang bagi mase 2 jam 30 minit je... 10 km pulak tu...  ** Ummu dapat tempat ke-996... Hahah.. 


From left: Ustaz Arab ( x ingat name) , Ustaz Arab, Ustaz Rosdi ( PK KOKO), Ustaz Syukri a.k.a. photographer.. ^_^


Apabila dah mula,, apa lagi!! kita lari lah!! memandangkan sekolah kitaorang berhampiran pantai,, jadiknye,, trek larian pon di tepi pantai... korang jeles tak?? Sambil sambil kitorang berlari tu, bertembung dengan pelajar SMK Sultan Sulaiman,, Diorang berlari jugak... AHAk!!


Korang mesti tertanye2.. Ummu dapat tempat ke berapa??

ha!!!!!! ni Ummu nak khaba' mai..!! Tempat ke -------- 47!!... okelah tu daripada 200 lebih kan kan???

  Ummu nak pi makan Ikan Celup Tepung pulak!! Amboi amboi... Mai la Join sekali?!! Kedai ni pernah masuk TV tau!! Jalan-jalan cari makan!! 


Selamat MENJAMU selerA






© U M M U A Q I L L A H
Maira Gall