.profile-img { margin:0 auto 0; -webkit-border-radius: 50em; -moz-border-radius: 50em; border-radius: 50em; }

December 17, 2014

Pink Velvet a.k.a. Red Velvet

Assalamualaikum semua !!!!
๐Ÿ˜†๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜€๐Ÿ˜๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜ฏ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Ummu hapy sangat hari ni sebab dapat buat ๐Ÿ‘€aku buat kek biase-biase je..
Biarlah... ummu nak happy jugak...
Hmm..... buat kek apa??
kek RED VELVET la sayang sayangku!!!




Alhamdulillah. Habis la jugak.. walaupun x dak krim keju mahupun aising...
Ummu ikut resepi aja.... and its my first tiime baking this cake okay...
Sebelum ni nak la jugaj buat kek.. tapi malas... asyik asyik bangun tido pukul 11 pagi... manalah rajinye nak buat kek.... hari ni pun terjadilah kek itu disebabkan pagi pagi lagi umi ummu suruh letak serbuk cengkudu dalam sarung ubat.. 2 jam tak siap lagi... sekali ummu geliat.. KRAKK KRAKK KRAKK .
BUNYI HAPA TUH? tulangku...  ใ…‹ใ…‹ใ…‹ใ…‹ใ…‹ใ…‹ใ…‹ใ…‹ใ…‹

ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜ํ•˜

♡ tulisan apa tu?? ♡
♧tulisan korea la !! ♧

Takpa la.. setakat ni jelah... nanti ummu update lagi!!

ANNYEONG?!!!

์‚ฌ๋ž‘ํ•ด !!!

December 03, 2014

MAMA 2014

Annyeonghaseyo!! *malam ni tema POP*

Sempena MAMA ni kan?? hm.... sebenarnya Ummu 'sedang' tonton streaming..
tapi bukan sedang tonton video..?? Tapi, sedang tonton loading video...
Omo!! Ottokae??? Nak buat macam mane...  nasib badan gamaknye...

GOSH!! I hate it so much!!

Kalau korang nak sangat tonton..  boleh KLIK MAMA 2014



October 25, 2014

Aurat *_*

Assalamualaikum....
Hari ni Ummu nak share sikit pasal ____
#Ummu tak tahu jugak apa benda title die...

*(*(*(*(*(*(*(*(*(*(*(*(*(
Dari tak pakai tudung,
Mula memakai tudung,
Dari tudung singkat,
Mula labuhkan tudung,
Dari labuhkan tudung,
Mula melabuhkan lagi dan lagi.
Dari tangan terdedah,
Mula ditutup baju lengan panjang,
Dari ditutup dengan baju,
Mula pakai sarung tangan
Dari kaki terbuka,
Mula tutup biar tak terdedah.
ingat senang ke semua tu?
ingat mudah ke nak tempuh semua tu?
Belum lagi tempuh cacian orang.
Belum lagi tempuh pandangan sedara mara.
Belum lagi tempuh kritikan kawan kawan.
Ya semua tak mudah.
Dalam perit menerima kritikan dan kejian,
NAK TAHU APA YANG PALING PERIT BAGI ORANG YANG CUBA BERHIJRAH MENCARI SEKELUMIT REDHA ALLAH?
YANG PALING PERIT ADALAH,
bila orang pandang kita baik,
Pandang kita sempurna,
Pandang kita cukup terjaga,
Sedangkan hati masih dicemari dosa dosa.
Sedangkan ilmu masih lagi tak ada apa apa.
Lagha sini sana.
Kpop merata rata.
Ikhtilat entah kemana.
Gelak tak ingat dunia.
Gedik terkinja2.
Sedangkan,
Orang ingat,
Muslimah bertudung labuh itu tinggi ilmunya.
Muslimah berpurdah itu baik akhlaknya.
Muslimah tertutup itu sempurna orangnya.
Sedih bukan dianggap begitu?
Sedangkan diri tak seindah itu.
Orang yang memandang itu tak tahu.
Apa yang muslimah itu rasa.
Apa yang muslimah itu tempuh.
Dalam waktu2 dia mencuba.
Orang itu tak tahu.
Muslimah itu kadang kadang rapuh.
Kadang kadang jatuh.
Kadang kadang tak utuh.
Kadang kadang menyimpang jauh.
Muslimah itu kadang kadang tersasar
Kadang kadang lebih berdosa dari pendosa.
Kadang kadang terpesong dari landasannya.
Orang itu tak tahu.
Muslimah itu sama.
Manusia biasa.
Ada rasa.
Ada jiwa.
Orang itu tak tahu.
Muslimah itu juga sedang berperang melawan nafsu dunia.
Kerana dia sedar,
Hatinya tidak sejernih yang orang lain kata.
Dia berusaha mencapai harapan orang orang yang berharap tinggi padanya.
Tabah lah muslimah.
Andai jalan itu yang di pilih.
Allah telah pun memelihara kita
Allah telah menjaga kita
Lalu, ia terpulang pada cara kita menjaga apa yang Allah jaga untuk kita
Hidayah Allah itu perlu di cari.
Bukan di nanti.
Cari sejauh mungkin.
Gali sedalam dalamnya.
Lalu, bila ia telahpun di temui,
Ia juga terpulang pada diri sendiri.
Sama ada nak grab dan terus mencari redha ilahi,
Atau biarkan saja hidayah itu pergi.
Kononnya tak cukup kuat lagi.
Kononnya nak tunggu lain kali.
Kononnya nak tunggu bersihnya hati.
Hidayah Allah itu ada waktunya.
Hidayah itu tidak menunggu kita andai kita tak pergi mendapatkannya.
Bila hidayah dah ada,
Grab terus walau hati keras berkata,
Belum bersedia.
Kerana perubahan itu tak perlu yang secara tiba tiba.
Kayuh pelan pelan asalkan ia berjalan.
Jangan biar hidayah itu pergi tanpa kita cuba mengambilnya.
Kerna bila ia pergi, belum tentu ia datang kembali.
Hati belum sedia tak apa,
Asalkan nampak usaha kita,
Sebab itu lah,
Kadang kadang
Ada juga muslimah yang memilih untuk menutup luarannya.
Bukan nak tutup dosa2 nya.
Bukan kerana nak meraih pandangan baik manusia.
Tapi Sekurang kurangnya,
Dia cuba menutup apa yang sepatutnya dia Jaga.
Melindungi Apa yang telah Allah amanahkan padanya.
Mana tahu, dengan kita menjaga hidayah yang Allah beri,
Allah beri pula kita rasa untuk mendidik hati dari dalam?
Sebab kadang kadang,
Dengan menjaga luaran, juga terdidik lah yang dalaman.
In sha Allah.
Aamiin Allahuma Aamiin..
Namun begitu,
Bila kita sudah melangkah untuk berubah,
Masih juga terkadang Muslimah itu,
Ada kesalahannya.
Ada silap langkahnya.
Ada kekurangannya.
Betul.
Manusia itu tak sempurna.
Namun jika benar perubahan itu lillahitaala,
Semua kerana Allah.
Jangan lembik!
Jangan lemah!
Bila jatuh, bangun lagi.
Bila tersungkur bangkit lagi.
Jangan mengalah.
Inginkan kan syurga,
Maka beramal lah seperti ahli syurga.
Dan yang paling penting,
Biar saja apa manusia nak kata.
Jangan expect semua manusia akan suka perubahan kita.
Deal?
Senyum.
Pegang dada.
Sematkan dalam diri.
"Aku lakukan ini kerana aku ingin bertemu kekasihku Rasulullah di syurga nanti. Aku lakukan ini kerana kasih sayang Allah yang cukup banyak membimbing aku ke sini"
□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□
Dan untuk insan lain yang bergelar hamba Allah yang juga manusia biasa.
Sebagai manusia punya rasa yang sama,
Bila muslimah itu salah dalam langkahnya,
Jangan lah melabel dia hina hanya kerana imej yang dia bawa.
"Pakai tudung labuh je lebih.. "
"Tutup semua konon.. padahal.. "
Tudung labuh itu tak berdosa.
Tudung itu amanah Allah padanya.
Tudung labuh itu tak bersalah atas dosa yang dia lakukan.
Jika dia berdosa, salahkan dirinya.
Bukan tudung yang ada di kepalanya.
Tolong,
Jangan salahkan tudungnya.
Jangan salahkan imej yang dia bawa.
Kerana Itu soal akhlaknya.
Imej yang dia bawa itu sempurna.
Cuma dia yang tidak pernah sempurna.
dia yang tak lari dari berbuat dosa.
Jangan lah dianggap dia sempurna tanpa cela.
Jangan expect terlalu tinggi.
Kerana dia juga baru ingin merubah dirinya.
Terlalu besar tanggapan dan harapan padanya.
Cuba belajar menerima mereka.
Jika kamu tidak mahu terima perubahan dia,
Jangan lah kamu menghina imej yang dia bawa.
Kerana dia berusaha menjaga amanah Allah padanya.
Muslimah bertudung labuh tertutup sempurna itu juga manusia biasa
Dan untuk mu muslimah,
Jangan gentar bila ada yang mengeji.
Mencaci.
Memaki.
Dugaan.
Ujian.
Tak semua orang akan suka perubahan kamu.
Tak semua orang akan senyum dengan pakaianmu.
Tak semua orang akan bahagia melihat akhlak dan perubahanmu.
Ingat satu.
Penilaian itu semua Allah yang tahu.
Kita tak tahu.
Mereka juga tak tahu.
Kerana mereka juga manusia sepertimu.
Jadikan mereka kekuatan untuk terus melangkah.
Bukan alasan untuk kamu rebah.
Ini namanya medan.
Medan perjuangan menuju jannah.
Menuju redha Allah.
Semoga segala usahamu dalam menggapai redha Allah SWT diberkati oleh-NYA wahai muslimah..

^_^

October 24, 2014

Hidup...

Okey.... Annyeonghaseyo!!
Lama tak update blog kan.. kan??
Hari ni Ummu nak tulis satu ***** yang ditulis oleh kawanku...
Enjoy IT!!

----------------------------------------------------------------------
Hidup tak selalu indah,
jangan anggap ia akan selamanya cerah,
kerana hati akan dicemari rasa gundah,
yang tak pernah sudah...

Bila kamu bencikan sesuatu yang baik,
cubalah,cubalah untuk menyukainya,
dan bertaubatlah,
dan jika kamu menyukai sesuatu yang buruk,
cubalah,cubalah untuk menghindarinya,
dan bertaubatlah...

Sesungguhnya Allah maha pengampun,
dan pintu taubat sentiasa,
sentiasa terbuka luas,
untuk ummatnya yang sempat tersedar,
sempat tersedar dari alam kebodohan yang nyata..

                         FAREEE

Hope you all enjoy,,,, Komenla kalau tak best... 
ngehngehngeh

October 05, 2014

Kena Tinggal

Ohayo!!
Oke, first... Assalamualaikum..
Second, Selamat Hari Raya AidilAdha!!!
Mesti korang pelik kan.. kenapa Ummu update entry awal sangat kan??
(haishh... ni mesti tak pergi solat raye..)
 Ha! betoool toooo... memang Ummu tak pergi pooonn..

SANGAT MENYEDIHKAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(eleh, sedih konon... sebab apo hang tak pegi??)
Huish!! sebab,,, Ummu kena tinggal la,,,... Ha! tulah... sapa suruh hang mandi lambat??
Alah~ memang la mandi lambat sebab Ummu gosok baju...
*Dah apa pasai hang tak gosok baju semalam??
Hakhak... Saye main Laptop!!

Shushi..shushi...

Setakat ini dahulu coretan yang saya dapat coretkan di dalam entry ini...
Assalamualaikum..

October 02, 2014

Usrah..

By the way,, Assalamualaikum... Lame kan Ummu tak update blog.. Ahaks..
Ekceli.. Ummu tak tau nak update ape... Lain kali.. bagi la suggestion sket.. Ye dak??

****
Oke,, today, I'm gonna tell uolls bout my 'usrah' last week...
Sebelum ni, x banyak sangat aktiviti... sebab ahli usrah x sporting langsong.. tambahan tuan yng menulis ni lagilah.. memang seriously tak sporting lebih dari orang lain.. HAHAHAKKKSSS....
If you're gonna meet me, you'll get bored with me because i'm doesn't like to speak to people I didn't know....

Okay.. ni lah aktiviti kitorang minggu lepas...

1. tulis satu perkataan sorang kat kertas lain2...
     : nama artis -> kata kerja dimulai oleh imbuhan 'me' -> pilih salah satu anggota badan.. diluar atau di dalam badan -> lastly, nama artis balik... this.... enjoy,,








Ha...!! Amacam??? Lawak ke tidok???Kalau lawak sangat tu tak payah le... Cukop la setakat pecah perut tu.. ye dak??!

2. Ni kakak usrah aku buat.... Ala~ mesti korang dah puas tahap gaban dah do this things.... OKe.. kitorang dh bgikan 2 kumpulan, pastu, kakak usrah ceritalah gambaran yng perlu dilukis -> pass kepade orng seterusnye.. -> Last- last orang terakhir kena lukis.. Ahaks.. Sempoi... Padahal kesimpulannye... tak jadi sebab... ekceli, permainan tu apabila dh cakap.. terus pass kat orang seterusnya, tapi bincang ramai2 pulak.. Kesian kakak usrah.. nasib baik die tu panjang akal.... terus die suruh cari nilai dalam gambar tu... 

^
|
Ha..! Yang ni Ummu lukis.. Cantikkan??


Ni yang kawan Ummu lukis... Ahaks!!

Lastly.. Kakak usrah suruh kitorang lukis aje ape yang ade dalam kepala hoyak masing-masing... Ummu ape lagi,, fikir ... fikir... teringat tahun lepas... tengah baring-baring atas lantai.. Out of the blue.. suke sorang2... Then, kawan Ummu tanye... "ape yang kau tengah sukekan??? Kau dah gile ka?? Dahlah suke2 tengah tido.." ... Ummu jawab.. " weh!! aku tak tido la.... entah tetibe imaginasi tu datang and it's so funny... " Kalau korang tengok bende tu, korang definitely will laugh like a crazy person...Nak tau ape?? *IMAGINASI+ beberapa gigi berada di dinding... n seketul gigi berdiri atas bas yang jatuh dari atas rak... Bawah ni... 
Ni yang Ummu lukis.. yang lain tu... Kengkawan..
 Ni Yayang lukis...
 Tasha lukis..

 Anis.. (dalam kepale duk pikir nak balik rumah..)

 Kak Khadijah..a.k.a. Kakak usrah aku... *memang die terror bab2 melukis ni..

 Ni Fatin yang lukis... (ummu taktahu sape ni.... adik ipar kot.. Ahakhs..)

**************************************

Hm....... Sebelum Ummu akhiri 'entry' ini, 


( Ummu kat belakang sane tuh!! Yang lain sepupu-sepapat..)

Papai.. Sweet dreams...

September 16, 2014

Facts About Me..

Annyeonghaseyo...
*ber'korea' pulak cik Ummu nih.. Ahaks...!!

Hm... Ummu perasan sekarang ni memang ramai eh tulis fasal "facts about me" segale bagai...
Nak tulis jugak lah... Ahaks... Mengede~

* * * * * *




 Oke... Hope korang faham... -_-

1. Sangat tak suke segala keturunan 'DURIAN' dari hujung tangkai sampai hujung duri tuh... (mengigau)...Ahaks... Seriously, bukan setakat tak suke but Hate it, ok... Sampai umi Ummu cakap " Mat Saleh datang Malaysia makan durian, tapi kau tak makan".... Hahaha... 'dah memang tak suke..' bau durian tu lagilah.. sekali bau aku dah blah jauh2...                                                                            

2. Suka swimming.. Start swimming from darjah 6.. Asalnye umi suruh adik aku yang belajar swimming.. tapi aku ni la yang nak ikut swimming jugak... hmm... belajar bukan free... bayor le.. boleh tahan la... tapi sekarang memandangkan aku tinggal kat asrama, so, cuti je lah boleh pergi kat akuatik... nasib baik aku ade bestfriend yang ikut same.. so, we'll meet there for 'dating'...

3. Cepat 'badmood' kalau ade orang menjerit marah tahap 30% kat aku.. muke aku terus jadi masam macam cuke kat dapur korang tu la.... Kalau orang tegur pun aku buat 'pekak je .. sampai orang yang tegur aku pun rase nak lenyekkan je aku.. Ahaks... So Annoying...

4. Pabila aku balik hostel, perkare first aku serbu adalah... Jeng..jeng..jeng... LAPTOP !! Aha! memang wajib la aku terkam bende ni dulu... kalau tak ade ni, aku cari la pape yang boleh 'online' ... Sanggup ku berkorban................. Weird.................

5. Suke berangan la ape-ape yang mungkin aku akan capai.. Muahahaha

6.

#sayasambungkemudian
#stillthinking

10 Adab Bersama Allah SWT

Assalamualaikum.... ^O^

Sedang Ummu BW.. Jumpe la satu entry ni from Yong Osman...


***********************************************

  1. Cintakan Allah SWT.
  2. Ikhlaskan segala amalan semata-mata kerana Allah SWT.
  3. Takut dan sentiasa berharap kepada Allah SWT.
  4. Bersyukur apabila diberi nikmat.
  5. Bersabar apabila ditimpa kesusahan.
  6. Melihat Taufiq dan Hidayah daripada Allah SWT apabila dapat melakukan ibadat dan ketaatan.
  7. Sentiasa berzikir mengingati Allah SWT dan sentiasa bertaubat memohon keampunan dariNya.
  8. Tidak berputus asa, malah sentiasa mengharapkan rahmat daripadaNya.
  9. Melakukan segala perintah Allah dan meninggalkan segala laranganNya.
Beriman dengan penuh keyakinan terhadap Qada’ dan Qadar Allah SWT kerana setiap perkara yang berlaku ada hikmah disebaliknya yang tidak diketahui.



Take A Note Evelibadi... Ahaks.....

September 15, 2014

Oh~ Touching.. -_-



Doing some blogwlking. Read some entry from various blog. And the I found this...:

DO READ < HAVE FUN


Boy: I broke up with her. 

His Best Friend: What happened? 

Boy: She’s just too much for me. 

His Best Friend: What makes you say that? What did she do wrong? 

Boy: Well, for one.. She only cared about her appearance. Always had to look good, always took forever to get dressed! So insecure.. 

His Best Friend: So, you broke her heart because she wanted to keep your eyes locked on her? She wanted you to see that you have the prettiest girl under your sleeve and not think otherwise? I see..

Boy: Oh.. Well.. She’d often call me or text me asking where I am, who I’m with, telling me not to smoke, not to drink. She’s so clingy!

His Best Friend: So, you broke her heart because she cares about your well being? Because she cares about you a lot? And her greatest fear is losing you. I see..

Boy: But.. Uhh.. Well, she’d always cry when I say something slightly mean. She can’t handle anything. She’s a crybaby!

His Best Friend: So, you broke her heart because she has feelings? And because she just wanted to hear you say you love her? I see..

Boy: I.. Well! You know, she’d get jealous easily. I could barely talk to other girls! She’s so annoying! I had to hide it from her so she wouldn’t bitch about it.

His Best Friend: So, you broke her heart because she just wanted you to commit to her? She thought you were faithful, but you lied so she could find out later and hurt even more? She just wanted the guy she loves the most to love only her. I see.. 

Boy: Well, she.. 

His Best Friend: You broke up with her because she’s good for you? She just wanted the best for you? She’s broken now because you were selfish. Are you proud? 

Boy: I broke her heart.. Because I couldn’t see what was happening.. What happened to me? 

His Best Friend: You lost the girl that loved you like no one else could. You see? You didn’t want her when all she ever wanted was you. THAT’S what happened.
 
 
-------SADDDD---------



September 14, 2014

Apabila kenduri rumah orang KAYA

Hye kamu semue..
(macam ade orng yang nak bace belog aku)

Semalam aku ke kenduri orng....
Excited jugakla sbb umi aku cakap rumah tu orng kayee... kalau korang pon msti la excited jugak . Ye dak??

* * * * *
Pabila dah siap makan.. kenelah pi salam dengan tuan rumah ye dak?
Hm... pabila dh salam... ade 'a girl' cuit .. hulur tangan kat aku..
Aku salam la dangan die.. pastu aku dengar dye cakap.. "he'eh" dengan muke pelik bebenor...
Pastu die kasi la se'pek' coklat kat akuu... aku amik.. dalam hati.."die hulur tangan nk bagi coklat ke suruh aq salam dengan die?... malunyeeeee"
Pastu aq dh x tngok die.. pndang belakang terus sampai umi aku habis talking dngan kawan die..
*cepatla umi.. balik...

July 27, 2014

Encik Zahir & Puan Batin

Tomorrow... HAPPY EIDUL MUBARAK!!! Samat ari raye...
Me want to mintak maaf kpade smue yang know myself..
from hujung rambut to hujung kaki... gituh..!!

I dont know what I need to write... I hope everyone will forgive me ...
😂⏳

July 25, 2014

Eid...

😄 is about 3 days coming... harap mood raye datang cecepat... x de mood raye.. raya's cookies cannot be done before this sunday... 💊

July 24, 2014

3 days to go!

Assalamualaikum,... Ramadhan is about going to go..i hope this Ramadhan is going well for me and all of Islam... Wish see Ramadhan next year..!! ^O^ continue with sunnah fasting.. #englishbroken

First -_-

My first blogging... i don't know what have to write... reason why i'm blogging... part of my diary or something else.. AJA!!
© U M M U A Q I L L A H
Maira Gall